Geslaagde excursie naar slagveld Market Garden

Op 29 mei 2015 vertrok vanaf Lichtenvoorde een bus met 39 leden van de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde samen met 9 leden van de Oudheidkundige Vereniging Zieuwent naar de landingsplaats van de eerste Britse luchtlandingsdivisie ten noorden van de brug over de Rijn bij Arnhem. Deze luchtlanding vond plaats op zondag 17 september 1944 verspreid over de locaties Ginkelse heide en nabij Wolfheze en Oosterbeek. Deze divisie moest de verkeersbrug in Arnhem veroveren en deze minstens 48 uur bezet houden todat er versterking zou komen vanuit het zuiden. Ze zou daarbij steun krijgen van de Poolse 1e onafhankelijke Parachutistenbrigade onder leiding van generaal majoor Stanislav Sosabowski die later gedropt zou worden. Generaal Urquhart had de leiding van deze operatie. Zijn ondergeschikte John Frost lukte het met een batailjon parachutisten om aan de noordzijde van de brug over de Rijn bij Arnhem een bruggenhoofd te vormen. Helaas lukte het de luchtlandingsdivisies die, evenals die boven Arnhem, op 17 september 1944 boven Eindhoven en Nijmegen waren gedropt, niet om zich volgens plan tijdig een weg te vechten naar de brug over de Rijn. Urquhart en Frost werden klem gezet door de Duitsers en moesten zich gewonnen geven. Het hoofddoel van de hele operatie Market Garden werd dus niet gehaald en de gehele opmars van de geallieerde troepen kwam stil te liggen. Die kwam eerst begin 1945 weer op gang toen het lukte om bij Remagen een oversteek over de Rijn te maken.

Gids Wybo Boersma geeft tekst en uitleg op de Ginkelse heide
Een van de vele gedenkplaquettes. Hier op de GInkelse heide

De uitstekende gids Wybo Boersma, oud-directeur van het Airborn Museum in Oosterbeek, voerde ons langs de drop- en landingszones bij Wolfheze en op de Ginkelse hei werd uitgestapt. Zowel in de bus als ook hier op de Ginkelse hei wist Wybo Boersma de deelnemers te boeien met zijn heldere en duidelijk verstaanbare opsomming van geschiedkundige feiten en voorvallen van de operatie Market Garden. Dat hier op de hei bij de landing van de 2000 parachutisten er al 50 direct waren gesneuveld en 150 vermist. Dat er rivaliteit was tussen de Amerikaanse bevelhebber Eisenhower en de Britse veldmaarschalk Bernard Montgommery. Ook vertelde hij over de slechte samenwerking tussen de Britse en Poolse brigade en de meestal niet functionerende verbingen tussen de verschillen onderdelen waardoor sommige eenheden verdwaald  raakten.

Aan  het slot van de daarna volgende rondrit langs gedenkwaardige plaatsen werd nog een bezoek gebracht aan de militaire begraafplaats bij Oosterbeek waar 1754 geallieerde militairen die destijds de strijd in het door ons bezochte gebied niet hadden overleefd begraven lagen.  

Voormalig hoofdkwartier van Generaal Urquhart en nu
Airborne museum in Oosterbeek
Militaire begraafplaats Oosterbeek
 

Onderweg kwamen wij overal plaquettes tegen met teksten die overvloeien van dankbaarheid aan onze bevrijders. Hun opofferingen zullen ook daarom al nooit in het vergeetboek raken.
De excursie stond onder leiding van de VOL bestuurders Frits van Lochem en Willy Waalder. Voor een kop koffie en een lunch tijdens de rondrit was voldoende tijd ingeruimd.
Mede daardoor een zeer geslaagde excursie.