Lezing luchtverkenning WO II
Als inleiding op onze excursie van 29 mei 2015 naar de Battlefield-tour Slag om Arnhem hield drs. Voskuil op woensdag 25 maart 2015 bij de Koppelpaarden in Lichtenvoorde een lezing over luchtverkenning door de gallieerden in de tweede wereldoorlog.
Hij vertoonde een hele serie uitstekende luchtverkenningsfoto’s die destijds door de Engelsen en de Amerikanen boven Nederland zijn gemaakt. Ze betroffen oa de resultaten van bombardementen op Nederlandse vliegvelden en de verkenning van de Duitse lanceerinrichtingen voor de beruchte V1 en V2 raketten.
Bij de luchtverkenning was de piloot altijd alleen in zijn vliegtuig. Hij bediende meerdere in het vliegtuig aanwezige fototoestellen Hij vloog meestal op een hoogte van 10 kilometer om onzichtbaar te blijven. Hij kon namelijk bij een vijandelijke aanval niet terugvechten omdat hij geen wapens aan boord had om terug te schieten.
De door de verkenner gemaakte foto’s gingen naar de fotoherkenningsdienst, hoofdzakelijk “ bemand” door vrouwen. Die waren beter in dat werk dan de mannen.
De heren Hans Spekschoor en Henry te Molder van het AVOG Crash-museum in Lievelde waren op deze lezing aanwezig met een foto- en een filmtoestel uit een neergestort Amerikaans vliegtuig. Het bij de lezing aanwezige publiek kon zodoende met eigen ogen aanschouwen hoe formidabel de afmetingen van een fotoverkenningapparaat waren.
Er waren op de lezing ongeveer 70 leden en andere belangstellenden aanwezig.