Excursie 2019 van VOL en OVZ

Het Waterliniemuseum in Bunnik en een rondvaart door de historische binnenstad van Utrecht .

Op vrijdag 24 mei gingen de Vereniging Oudheidkunde Lichtenvoorde en Oudheidkundige Vereniging Zuwent weer gezamenlijk op pad voor de jaarlijkse excursie. Dit jaar was de excursie binnen de kortste keren volgeboekt met zestig deelnemers.  Dat betekende een extra grote bus afhuren bij Gelderesch.Het was die dag prachtig weer: zonnig, lekker warm en geen drupje regen! De chauffeur van de bus loodste ons met het grootste gemak over binnenwegen langs de files op van de snelweg. Onderweg naar Bunnik kregen we nuttige en interessante informatie van zowel de chauffeur als van Frits van Lochem. Ook in het gezelschap van die dag heerste er een gezellige sfeer.Toch nog wat verlaat kwamen we aan bij het Waterliniemuseum, waar we in het Museumcafé voorzien werden van een kop koffie met appelgebak. Maar voordat zestig mensen dit op hebben duurt nog wel een poosje.
De eersten die het genuttigd hadden werden al snel opgehaald door de gids voor een rondleiding over het Fort. De andere twee groepen konden eerst een kijkje nemen in het museum met zijn tentoonstellingen.Fort bij Vechten is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het museum is te zien hoe vroeger met gebruik van water de vijand op afstand werd gehouden. De Hollandse Waterlinie vormt een lint van 85 kilometer tussen Edam en de Biesbosch. Het is een geheel van polders die onder water gezet konden worden en zo een modderige waterbarrière tot kniehoogte vormden. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. In de waterlinie waren plekken waar de vijand langs zou kunnen komen en daar werden forten gebouwd.In 1672 houdt de waterlinie met succes een Franse legermacht tegen. In 1815 wordt ze aangepast en uitgebreid tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie zodat ook de stad Utrecht wordt beschermd. Fort bij Vechten (genoemd naar het Romeinse castellum Fectio dat hier gelegen was aan de noordgrens van het Romeinse Rijk) is gebouwd tussen 1867 en 1870. De grote bomvrije kazerne werd in 1880 toegevoegd.In een ruimte verderop was er de mogelijkheid om met een virtual reality bril op over de waterlinie te vliegen. Dat leverde voor de omstanders een grappig schouwspel op van mensen in stoelen die alle kanten opkeken in wat voor ons het niets was.De rondleiding over het fort voerde langs de historische gebouwen van het fort, de kazematten (de verdekt opgestelde van schietgaten voorziene ruimtes waarin de vuurwapens waren opgesteld), de kruitkamers en in het reduit: een fort binnen het fort waar een compagnie soldaten het nog wat langer uit kon houden.
Hierna verzamelden we ons bij de bus voor een ritje naar de binnenstad van Utrecht waar we bij restaurant Boro aan de werf van de Oudegracht een lunch gingen nuttigen. We zaten heel gezellig op het terras van het restaurant aan het water en zagen vele bootjes voorbij varen.De boot van rederij Schuttevaer lag al klaar voor de rondvaart en het weer werd zo mogelijk nog beter in de middag.De schipper van de rondvaartboot nam ons mee over de Oudegracht en de Stadsbuitengrachten. Vanaf het water hadden we een mooi zicht op de oude werfkelders, de vele bruggen , de waterspuwers en de gebeeldhouwde lantaarnconsoles. De schipper kon ons er mooi over vertellen. Hij wees ons op de Winkel van Sinkel waar we langs vaarden, het pleintje van Nijntje (geestelijk vader Dick Bruna was een geboren en getogen Utrechtenaar, overleden in 2017) en de beroemde Zocherhuizen: de Zocherhuizen met het kenmerkende raam op derde (zolder)etage. Jan David Zocher (1791-1870) was een Nederlands architect, stedenbouwkundige en landschapsarchitect. Van zijn hand is ook de parkaanleg langs de Stadsbuitengracht, grotendeels op de plek van de vroegere stadsmuren. Een restant van de stadsmuur was nog te zien ter hoogte van het Lucasbolwerk. We zagen de voormalige gevangenis Wolvenplein (gesloten sinds 2013) met daartegenover op het water de Culture Boat, een coffeeshop op een stoomsalonboot uit 1905.Na de rondvaart hadden we nog ruim een uur de tijd om op eigen gelegenheid door de binnenstad te wandelen en/of een terrasje te pakken.Plek van samenkomst was weer de Catharijnesingel, waar we ook uitgestapt waren.Weliswaar iets vertraagd maar gelukkig wel voltallig, aanvaardden we de thuisreis.Weer aangekomen op onze vertrekplek konden we terugkijken op een gezellige, zonnige en zeer interessante dag.

Cecile Hulshof, Secretaris OVZ.

Aankomst Fort
Lunch aan de gracht
Rondvaart