De kunst van Jan Kruip
Op 20 juli 2010 verscheen in het Achterhoek nieuws een opmerkelijk artikel met als kop: “ Jan Kruip realiseert het: een Elfstenentocht in Lichtenvoorde”. Kunstenaar Jan Kruip uit Lichtenvoorde bleek op de Markt in Lichtenvoorde bezig te zijn met een opvallend voorwerp, namelijk een plastic replica van de Lichtenvoordse kei op de Markt. Een idee dat in de loop der jaren bij hem was gegroeid. Hij had bedacht van deze replica een mal te maken en die dan vol te gieten met beton. Elf van deze betonnen stenen moesten er komen en die zouden dan her en der in de gemeente Oost Gelre langs een nog nader te bepalen route worden neergelegd. Deze route zou dan aangeduid worden met de titel: “Elfstenenroute”. Jan relativeerde eerst zijn idee met de uitspraak: “Eigenlijk een zinloze actie” om daarna vol vuur door te gaan met nieuwe aanvullende plannen. Na de elf grote betonnen stenen wilde hij er nog 990 stuks maken van andere materialen, bijvoorbeeld in marmer, zodat er uiteindelijke gesproken kon worden van Lichtenvoorde als “ het dorp van 1001 stenen”.
Achteraf ontbrak het Jan Kruip aan de benodigde gelden om zijn wilde plannen uit te voeren. Ook zijn vage plan om zijn kei dan maar op het water van de Grolsche gracht te laten drijven bleek niet uitvoerbaar. De plastic kei werd daarom in juli 2010 in afwachting van een wél uitvoerbaar plan opgeslagen in een boerenschuur. Eerst in 2017 diende dat plan zich aan. In de nacht van 10 op 11 augustus 2017 was het namelijk precies 60 jaar geleden dat het Grolse kanon door de Lichtenvoordenaren Joop Kruip, Jos Dusseldorp en Leo Paashuis een dag voor de Grolsche kermis werd gekaapt. Als wraakactie voor het feit, dat de Grollenaren een jaar eerder de Lichtenvoordse kermisvogel hadden ontvreemd. Nadien werd er door de Grollenaren een tegenactie voorbereid. Die vond als carnavalsstunt plaats op 13 februari 1996. De bedoeling was de leeuw en de kei op de Markt in Lichtenvoorde te kapen, maar de kei was te zwaar. Alleen de leeuw werd door de Grollenaren meegenomen. Daarop inhakend kreeg Jan Kruip het idee om, als gebaar van verzoening en om de eeuwige frustratie in Groenlo te verlichten, de “kei” alsnog naar Groenlo te brengen.
Vrijdag 11 augustus 2017 werd ’s morgens vroeg in alle stilte door de nazaten van de Lichtenvoordse kapers, te weten Jan Kruip, Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis “ de kei van Kruip” aan een anker op het water van de Grolse gracht gelegd. In de nabijheid van de steen is op de oever van de gracht, in de nabijheid van de kanonswal, een bord geplaatst met foto’s van de kaping van het Grolse kanon met als hoofdtekst:
“Het jaar 1957 staat in de Lichtenvoordse kermishistorie met hoofdletters geschreven. De rivaliteit tussen de Keistad en Groenlo kwam tot een hoogtepunt toen drie Lichtenvoordenaren vlak voor de aanvang van de Grolse kermis het kanon waar Groenlo zo trots op is, in het holst van de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus uit de vestingstad weghaalden als vergelding voor de actie van de Grollenaren, die een jaar daarvoor de Lichtenvoordse kermisvogel hadden ontvoerd.”
En zo groeide een aanvankelijk zinloos idee toch nog uit tot een opzienbarend kunstwerk. Een drijvende steen. Hoe verzin je het!
Klik op de eerste foto en de slideshow wordt gestart.
13-7-2-10.Jan Kruip werkt aan replica kei op de Markt Lichtenvoorde |
13-7-2010. Jan Kruip met kei in wording op Markt Lichtenvoorde. |
augustus 2017. Frits Put brengt huid van zand aan op kunststof kei |
augustus 2017. Drijftest geslaagd. Frits Put en Gerard Kl Gunnewiek |
Augustus 2017. Kunststof kei waar eens Grols kanon stond verstopt |
11 augustus 2017. Grolse gracht. Peilen waterhoogte. |
11 augiustus 2017. Tewaterlating kei in Grolse gracht. |
11 augustus 2017. Kei drijft, anker kan neer. |
11 augustus 2017. Kei van Kruip verankerd op water Grolse gracht. |
11 augustus. Tekstbord. Robert Paashuis, Jan Kruip, Eddie Dusseldorp |
11 augutus 2017. Grolse gracht. De kei van Kruip ligt er mooi bij. |
11 augustuis 2017. Poseren bij tekstbord kei. Jan Kruip, Robert Paashuis met zijn moeder Lenie |