Een windhoos in de Achterhoek
Sinds 12 november 2013 staan de media bol van het nieuws over de schade, die op die dag werd veroorzaakt door een cycloon, die over een breedte van 500 km over het midden van de Filippijnen trok. Schokkende beelden van met de grond gelijkgemaakte woningen, van omgekomen mensen, radeloze overlevenden en beelden van hulpacties om de inwoners van de getroffen gebieden te steunen.
Voor-Beltrum, een kleine buurtschap bij Groenlo, is wel héél ernstig getroffen! Niet minder dan 50 huizen zijn hier bijna totaal vernield en deze foto geeft weer hoe! Doch daarenboven is dit een fotografisch document van een tragische betekenis: de vernielde woning is van den heer Spieker, wien we hier zien met Anneke, zijn dochtertje. Z’n oudste zoon werd door den orkaan tegen de muur doodgedrukt, z’n vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis met vier andere leden dezer familie!...... (Foto en onderschrift regionale pers 3 juni 1927.)
Ook de Achterhoek maakte, hoewel op een veel kleinere schaal, al eens iets dergelijks mee. Op 1 juni 1927 namelijk raakte de slurf van een windhoos (tornado) met een breedte van slechts 500 meter op de Lievelderweg de grond en bulderde vandaar met een voorwaartse snelheid van 65 km per uur via Lievelde, Voor Beltrum, Avest en Hupsel naar Neede. In deze baan, met een lengte van 10 km, werd in de kern van de rondtollende slurf een windsnelheid van ver over de 300 km per uur gemeten. Alles in die baan werd daardoor verwoest. Zes mensen kwamen om en er waren tientallen gewonden. Ook toen verschenen er in de landelijke pers schokkende beelden van de verwoesting en van radeloze en dakloze overlevenden.
Vergeleken met het rampgebied nu in de Filippijnen was dat in de Achterhoek in 1927 maar een stipje op de kaart, maar het leed in dat gebied was er niet minder om. Hulpverleners snelden toe, de koninklijke familie bezocht ijlings het rampgebied en een landelijke hulpactie kwam op gang. Er werd in totaal twee miljoen gulden gedoneerd, waarvan meer dan de helft werd uitgekeerd aan de slachtoffers. Met hulp van vrijwilligers uit heel de Achterhoek waren de slachtoffers al binnen een jaar weer “onder de pannen”.
De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde heeft al in 2007 een foto-expositie van de gebeurtenissen in 1927 samengesteld. Die is nu vanaf woensdag 27 november a.s. te bezichtigen in het nieuwe museumgebouw op het terrein van Museum Erve Kots. In dat gebouw wordt ook een terugblik op DVD vertoont van de toenmalige gebeurtenissen, aangevuld met een interview met drie personen uit Lievelde, die in hun jeugd de ramp nog hebben meebeleefd.
Deze voorlopig permanente expositie is elke dag te bezichtigen van 11-17.00 uur , behalve op maandag.
De toegangsprijs bedraagt € 2,- per persoon.